Skip to main content

Flora en fauna in het IJsselpark

Dit kleine park van 300 bij 150 meter (4,5 hectare) is een ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en te genieten van al het moois dat deze groene oase aan flora en fauna te bieden heeft.

Met zijn waterpartijen, struiken, hoge bomen, het karakteristieke bruggetje en twee fijne bankjes is het een waar paradijs voor rustzoekers, vogelspotters en wandelaars, met of zonder hond. Op het ene bankje is het vrije uitzicht over het weidse grasveld vol met paardenbloemen en raapzaad een lust voor het oog. Op het andere bankje laat je je blik over het water dwalen terwijl de kuifeendjes en meerkoeten druk in de weer zijn. Krak- en wilde eenden zwemmen langs met hun kroost, het visdiefje plonst vlak voor je in het water en vliegt weer weg met een visje in zijn snavel. Op beide bankjes kun je lang genieten van de avondzon.

Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want naast de roodborst, zwartkop, gaai, tjiftjaf, grote bonte specht, gaai, koperwiek en ijsvogel zijn er ook veel pimpelmezen, koolmezen en merels te zien en te horen. De snelle en behendige ijsvogel, met zijn kenmerkende blauwe kleur en hoge fluittoon, zit laag bij het water op een tak en duikt regelmatig pijlsnel het water in om vis te vangen.

De rustgevende omgeving van het park zorgt voor deze diversiteit aan vogels. Het is een thuisbasis voor de soorten die ook wel eens de achtertuinen opzoeken maar ook wat meer rust en ruimte nodig hebben. In de struiken langs het sprokkelpaadje zie en hoor je de winterkoning, tjiftjaf- en roodborst paartjes baltsend en zingend in hun broedgebied.

Dit park is een schatkamer vol met prachtige flora en fauna en nodigt uit om ontdekt te worden. Wil je weten wat anderen hier al gezien hebben? Kijk dan eens op waarneming.nl, je kunt daar daar ook je eigen waarnemingen vastleggen. Waarneming.nl